Арл (Arles) е град в Прованс, Южна Франция. Разположен е на река Рона, която в близост до града се заделя и образува делтата Камарг.

В Арл могат да се видят някои римски руини, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. Това са римския театър, амфитеатъра, римския нерополис и обелиска. Това са само част от забележителностите в града.

В селището има най-много съхранени паметници от римската епоха (след Рим, разбира се). Но факт е, че 20 века по-късно два от тях още функционират по предназначение – амфитеатърът и днес побира около 12 хил. зрители, а разположеният недалеч античен театър и до ден днешен е лятна сцена за фолклорни веселия и церемонии.

В него се организират много интересни събития, като например борбите с бикове и надбягванията с колесници на римската арена, наречена Ле-з-Арен.

Градът се свързва и с Ван Гог. Ван Гог се мести в Арл на 21 февруари 1888 г., където създава над 300 картини и рисунки. Много от най-известните му произведения са завършени в Арл, включително „Нощното кафе”, „Жълтата стая” и, разбира се – „Арлезианката”. В Арл здравето на твореца се влошава и той си отрязва ухото.

photo_small.jpg photo2_small.jpg photo3_small.jpg photo4_small.jpg photo5_small.jpg notredamedelamajor_small.jpg
photo6_small.jpg photo7_small.jpg photo8_small.jpg photo9_small.jpg photo10_small.jpg photo11_small.jpg
photo12_small.jpg photo13_small.jpg photo14_small.jpg photo15_small.jpg placedelarepublique_small.jpg obelisquedarlesplacedelarepublique_small.jpg
obelisquedarlesplacedelarepublique2_small.jpg paroissesainttrophime_small.jpg photo16_small.jpg photo17_small.jpg photo18_small.jpg jardindete_small.jpg
jardindete2_small.jpg pontvangogh_small.jpg pontvangogh2_small.jpg pontvangogh3_small.jpg pontvangogh4_small.jpg photo19_small.jpg
Page:[1] [2]

Photo album created with Web Album Generator