Арл (Arles) е град в Прованс, Южна Франция. Разположен е на река Рона, която в близост до града се заделя и образува делтата Камарг.

В Арл могат да се видят някои римски руини, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. Това са римския театър, амфитеатъра, римския нерополис и обелиска. Това са само част от забележителностите в града.

В селището има най-много съхранени паметници от римската епоха (след Рим, разбира се). Но факт е, че 20 века по-късно два от тях още функционират по предназначение – амфитеатърът и днес побира около 12 хил. зрители, а разположеният недалеч античен театър и до ден днешен е лятна сцена за фолклорни веселия и церемонии.

В него се организират много интересни събития, като например борбите с бикове и надбягванията с колесници на римската арена, наречена Ле-з-Арен.

Градът се свързва и с Ван Гог. Ван Гог се мести в Арл на 21 февруари 1888 г., където създава над 300 картини и рисунки. Много от най-известните му произведения са завършени в Арл, включително „Нощното кафе”, „Жълтата стая” и, разбира се – „Арлезианката”. В Арл здравето на твореца се влошава и той си отрязва ухото.

portdebouc_small.jpg portdebouc2_small.jpg pontvangogh5_small.jpg pontvangogh6_small.jpg pontvangogh7_small.jpg pontvangogh8_small.jpg
pontvangogh9_small.jpg pontvangogh10_small.jpg pontvangogh11_small.jpg
Page: [1][2]

Photo album created with Web Album Generator