Кронборг, така нареченият замък на Хамлет, се намира в северната част на остров Зеландия, а от Швеция го дели тясна водна ивица.

Замъкът е по-известен като Елсинор, тъй като така го нарича Шекспир в „Хамлет“.

Някога Елсинор е бил вторият по значение град в Дания и е печелил от таксите за преминаване през пролива.

На това място е най-близкото разстояние между Дания и Швеция – едва четири километра.

Крепостта е вдигната през 1420 г. в градчето Елсинор (на датски Хелсингор), за да осигури събирането на такси от преминаващите кораби. Замъкът Кронборг е построен в ренесансов стил през 16 век и бил предназначен за резиденция на крал Фредерик Втори. След пожар през 1629 г., от който е оцелял само параклисът, замъкът е издигнат наново от неговия син Кристиан Четвърти. Оттогава са бароковите елементи.

В началото на 17 век, когато Шекспир пише историята на Хамлет, Швеция тъкмо е напуснала Калмарската уния и влиза в сблъсък с по-могъщия си съсед за контрола над морето. В крайна сметка Швеция успява да си спечели не само независимост, но и нови територии през 1645 г. По-късно шведите дори превземат Кронборг, а през 17 век градчето е сполетяно от чума.

Истинската история на Хамлет обаче се е случила по-рано, през 12 век, в друг замък на полуостров Ютландия. Това, което ще откриете в Кронборг, е част от атмосферата, вдъхновила Шекспир. Смята се, че той е описал замъка според преразкази, а Елсинор е бил прочут културен център за времето си.

В катакомбите легендата ви среща с националния герой Холгер Датски или по-точно с неговата статуя. Холгер прекарва дните си в сън, но според преданието, ако опасност заплаши Дания, той ще се събуди, за да я спаси.

photo_small.jpg photo2_small.jpg photo3_small.jpg photo4_small.jpg photo5_small.jpg
photo6_small.jpg photo7_small.jpg photo8_small.jpg photo9_small.jpg photo10_small.jpg
photo11_small.jpg photo12_small.jpg photo13_small.jpg photo14_small.jpg photo15_small.jpg
photo16_small.jpg photo17_small.jpg photo18_small.jpg photo19_small.jpg photo20_small.jpg
photo21_small.jpg photo22_small.jpg photo23_small.jpg photo24_small.jpg photo25_small.jpg
Page:[1] [2] [3]

Photo album created with Web Album Generator