Връх Чумерна (1536м.), намиращ се в Средна Стара планина, е първенецът в Елено – Твърдишкия дял на планината. Южните му склонове са стръмни, дълги, прорязани от дълбоки речни долини, а северните — къси, полегати, заети от букови гори.

В близост се намира хижа Чумерна. През самия връх преминава Европейски туристически маршрут Е3 в частта му хижа Буковец- Агликина поляна- прохода Вратник.

В исторически план връх Чумерна е свързан с Панайот Хитов и четата му. За него той пише: „ ….Когато дойдеш на Чумерна, то пред очите ти се появава една твърде чудесна картина…..Види се Елена, види се Беброво, види се Търново, види се Габрово. Като погледнеш към юг, то видиш полето и множество реки, а като погледнеш към Дунава, то видиш бърда и шумаци; горите са облени със златните струи на българското слънце; керемидите се червенеят измежду зелено поле; белите къщици надничат изпомежду сливаците, орешаците, крушаците и вишняците: а реките се лъщят от слънцето като сребърни пояси.”

Един ден царя и царицата решили да се разходят из Балкана. Тръгнали от колибите на Мийко към най-високия връх. Долу печало слънце, но по склоновете се стелела мъгла и приръмявало. Тогава решили, че ще нарекат върха "Чумерна"

Боби направи първото си самостоятелно технично спускане от в. Чумерна през х. Чумерна до разклона за Шешкинград. Терена беше разнообразен, от големи камъни през кал и сипей, но той се справи отлично.

photo_small.jpg d_small.jpg d2_small.jpg photo2_small.jpg photo3_small.jpg photo4_small.jpg
photo5_small.jpg photo6_small.jpg photo7_small.jpg photo8_small.jpg photo9_small.jpg photo10_small.jpg
photo11_small.jpg photo12_small.jpg photo13_small.jpg photo14_small.jpg photo15_small.jpg photo16_small.jpg
photo17_small.jpg photo18_small.jpg photo19_small.jpg photo20_small.jpg photo21_small.jpg photo22_small.jpg
photo23_small.jpg photo24_small.jpg photo25_small.jpg photo26_small.jpg photo27_small.jpg photo28_small.jpg
photo29_small.jpg photo30_small.jpg photo31_small.jpg photo32_small.jpg photo33_small.jpg photo34_small.jpg
Page:[1] [2]

Photo album created with Web Album Generator