Замъкът Иф (Château d'If) се намира на малкия скалист остров Иф в Марсилския залив, на около една миля от града. Построен е през 1524-1531 г. от крал Франсоа I, за да защитава града откъм морето. През 16-ти век били построени крепостната стена и наблюдателната кула. В него са били разположени 22 оръдия и 200 войници.

От 1634 г. замъкът-крепост е превърнат в затвор. Първият затворник в крепостта е бил рицарят Анселм, обвинен в заговор срещу монархията, който година по-късно е удушен в килията си. В продължение на три века около 3 500 души са били затворени в крепостта Иф. Не е известно някой от тях да е успял да избяга от острова (освен измисления граф Монте Кристо). Бедните затворници били настанявани в малки килии без прозорци в подземията. Богатите можели срещу солидно заплащане да ползват по-големи помещения с прозорци, камина и дори гардероб. Въпреки че на една от килиите има табела, че там е живял Желязната маска, това не е потвърдено документално.

Островът става известен през 19-ти век покрай романа "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма, издаден за първи път през 1844 г. В него част от действието се развива в крепостта Иф. Тя е демилитаризирана в края на 19 век и от септември 1890 г. е отворена за посетители. Оттогава е туристическа атракция. До нея се стига лесно с някое от корабчетата, които тръгват от старото пристанище на Марсилия. Всички туристи могат да посетят килията на Едмон Дантес.

photo_small.jpg photo2_small.jpg photo3_small.jpg photo4_small.jpg photo5_small.jpg
photo6_small.jpg photo7_small.jpg photo8_small.jpg photo9_small.jpg photo10_small.jpg
chateaudif_small.jpg chateaudif2_small.jpg chateaudif3_small.jpg chateaudif4_small.jpg photo11_small.jpg
photo12_small.jpg photo13_small.jpg photo14_small.jpg photo15_small.jpg chateaudif5_small.jpg
chateaudif6_small.jpg chateaudif7_small.jpg chateaudif8_small.jpg chateaudif9_small.jpg chateaudif10_small.jpg
Page:[1] [2] [3]

Photo album created with Web Album Generator