Ден 4, Ден на водопадите 17.07.2018 г.

След нощните премеждия успях да се наспя добре. Събудих се не много рано. Около мен нямаше никого. Бях решил да не посещавам пак джамията за тоалет, затова запалих колата и спрях до чешмичката при бунгалата, за да си измия очите и да се освежа. По план този ден бях решил да посетя няколко водопада и една крепост на около 150 км от сегашното ми местоположение с колата. Бяха съвсем близо до мен през планината, но нямаше пряк път до тях и трябваше да се върна до морето и да карам известно време на изток, след което пак да навляза в планината. По пътя исках да хапна нещо извън Узунгьол и директно карах към Чайкара. Ядеше ми се много истинско гьозлеме някъде. След като подминах Чайкара, мернах вдясно табела за гюзлеме и един човек. Спрях веднага, поогледах се и попитах за гьозлеме. Човекът нещо изломоти на турски, явно след толкова пътувания вече съм понапреднал, защото говореше за бейан, което е жена му и за 10 ч. (понаучих цифрите вече), когато щяла да дойде и да прави гьозлеме. Аз обаче нямах време да чакам толкова, пожелах му всичко добро и продължих по пътя. Излязох на главния път покрай морето и малко преди Ризе (родния град на Ердоган) видях до брега едно прилично заведение. Обърнах малко по-надолу и се паркирах при него. Изглеждаше доста прилично и спретнато. Казах закуска, предложиха ми нещо комбинирано - нямали гьозлеме, съгласих се и се настаних на една маса при прозорците до брега. Донесоха ми закуската - няма такова вкусно нещо. Яйца на очи в малко тиганче, току що опечени питки, ролца кашкавалчета и какво ли още не, всичко внимателно подбрано с високо качество. Останах с уникално добро впечатление от това заведение.

photo68.jpg

На GPS-а в колата предварително бях заложил точките, до които трябваше да стигна. Навлязох в доста голяма планина и стигнах първата си изходна точка на екопътеката към водопада на река Тар.

photo.jpg

Пътеката е дълга около 2 км

photo2.jpg

photo3.jpg

Хванах нагоре

photo4.jpg

Река Тар

photo6.jpg

photo8.jpg

photo10.jpg

photo13.jpg

photo14.jpg

Продължих, но никъде не се виждаше водопад

photo15.jpg

Не след дълго се появи в цялото си величие

photo16.jpg

photo17.jpg

Водопада на река Тар

photo18.jpg

Въжения мост, по който се стига да подножието

photo19.jpg

photo20.jpg

photo23.jpg

photo26.jpg

Красота

photo27.jpg

photo29.jpg

photo31.jpg

photo37.jpg

photo38.jpg

Върнах се обратно по екопътеката до колата. Самата екопътека не е много стръмна, но си е само изкачване на отиване, съответно само спускане на връщане. До колата забелязах табелка, че е резерват.

photo39.jpg

В близост бях набелязал още един дълъг водопад, това беше Гелин Тюлю. На 20-30 км като разстояние, но пък е разположен на лесно достъпен път без екопътека, съответно броят на арабските туристи беше кошмарен, хич не са по спорта и натоварването. На екопътеката покрай река Тар срещнах само една двойка турци, момче и момиче, сравнително млади, тук обаче гъмжеше от всякакви. Беше много трудно да си намеря място за паркиране, сравнително отдалечено от водопада успях все пак да се наместя. Ето го и самия него

photo56.jpg

photo40.jpg

photo41.jpg

photo42.jpg

И моя милост

photo47.jpg

Тролеите са доста популярни в Турция и привличат доста от арабските туристи, както можем да видим на следващите снимки

photo54.jpg

Дано не скъса въжето

photo55.jpg

Алпийска поляна

photo58.jpg

photo62.jpg

Седнах в едно малко заведенийце с типичните ниски турски масички и столчета, за да хапна нещо сладко и чайче

photo59.jpg

Наздраве

photo61.jpg

Лудницата не ми е приятна, отбих се на няколко сергии, за да купя дървени сувенири. За Боби поредното дървено оръжие, за мен и майка ми взех дървени бъркалки за мед (кръгли и с вдлъбнатини по тях и навиваш меда, като на рисунките). Качих се в колата и поех към следващата дестинация. Бях видял на картата, че попътно се минава през няколко стари турски каменни моста с голяма арка и спрях, за да ги снимам.
Моста Кале Хала

photo65.jpg

photo66.jpg

photo68.jpg

photo70.jpg

Поогледах се мога ли да се шмугна с душа някъде, тъй като вече си бях за къпане, но, уви, нямаше къде, а и беше студено. Продължих и започнах да навлизам в гората.
Моста Микрон

photo73.jpg

photo75.jpg

photo77.jpg

Преди да навляза в гората и да загубя обхват, се сетих да снимам тениската на Боби с френския футболен отбор и да му я пратя да я види

photo69.jpg

photo71.jpg

Продължих през красивата планина Качкар даг, пътят рязко стана тесен, павиран, с голям наклон и остри завои. Трябва да се внимава, защото насреща изкачат огромните бусове с туристи и хич не обичат да спират, пък разминаването без да се спре е почти невъзможно. След малко пред мен се изправи и замъкът Зил

photo79.jpg

Паркирах доста далеч от главния вход, на ръба на една пропаст, но нямах избор. Реших, че спрямо останалите коли е прибрана доста встрани от пътя и е безопасно. Поех към замъка

photo80.jpg

Разположен е на една скала съвсем на ръба.
Зил кале

photo81.jpg

photo85.jpg

photo88.jpg

photo90.jpg

photo91.jpg

photo93.jpg

photo99.jpg

Гледката е готина, но от замъка не е останало почти нищо освен стените. Разходих се набързо, долу в кафенето си взех две сиренки и един чай, като едната не можах да я изям и я прибрах за после. Отправих се към колата, върви се по ей този тесен път и е доста трудно да не те смачкат.

photo100.jpg

Време беше за последната точка за днешния ден, малко след замъка имаше интересна табела

photo101.jpg

Помня как, когато бях дете, вуйчо ми работеше в Ирак и като се прибираше, ни носеше армагани, та в моето съзнание срещу тази дума армаган стои подарък, донесен отдалеч.
Пътят стана съвсем като джунгла

photo102.jpg

Отново се наложи да спирам в дерето до една скала. Тези дестинации са доста натоварени, макар и да не са кой знае колко известни и да са навътре в планината. Има ли нормален път, е пренаселено. От колата до водопада се върви 5 - 10 мин, но е страхотно, има път, но няма място за паркиране отгоре. Ето го и водопадът Паловит

photo105.jpg

За първи път виждам водопад с кафява вода, какви ли не съм виждал, но никога с кафява вода

photo108.jpg

photo111.jpg

Съседен по-малък водопад с нормална на цвят вода

photo113.jpg

Слизането до долу става по ето това мостче - стълбичка

photo115.jpg

photo116.jpg

Пътят покрай водопада - отвесни скали, по които тече вода и висят зелени растения, уникално е

photo117.jpg

photo118.jpg

Слязох по стълбичката долу, скалите са покрити със зеленина

photo119.jpg

Грохотът е страшен

photo123.jpg

photo122.jpg

photo124.jpg

photo125.jpg

Този водопад беше последният в програмата ми за деня. Исках да се изкъпя и ми хрумна една щуротия. Тъй като в студената планина явно няма да стане със соларния душ, реших, че на връщане бих могъл да се изкъпя в морето. В планината беше около 15 градуса, докато на 40 - 50 км към морето вече си беше лято с 28 - 30 градуса външна температура. Метнах се в колата и внимателно се измъкнах от джунглата и поех към морето. Не след дълго слязох от планината и какъв контраст, вече беше слънчево и топло! Плажове да искаш: във всяко населено място имаше плаж, но аз търсех нещо по-откъснато. В началото на едно малко градче видях коли, наспрели в аварийната лента на главния път, който си е тип магистрала и реших, че и аз трябва да спра тук. Имаше едно малко заливче с плаж и не беше много пренаселено. В колата си свалих всички дрехи и си сложих банския. В едно найлоново пликче взех сапуна и шампоана, налузих чехлите, банските и се отправих към водата. Това е нашето Черно море, но от южната страна. Водата беше като чай, накиснах се и хич не ми се излизаше. Много приятно!

photo72.jpg

След като се разкиснах добре, взех шампоана и си насапунисах главата, после излязох на пясъка и със сапуна се натърках добре, хората в съседство ме гледаха доста странно. После се накиснах пак в морето и се изплакнах, чувствах се супер и тази естествена баня ми се отрази много добре. Като излязох миришех на чисто. Върнах се при колата, която беше на главния път.

photo73.jpg

Изкарах едната туба с вода, в колата са си загрени добре от слънцето и жегата, директно се полях с нея, за да измия солената вода. Отново събрах погледите на околните. Този тип баня е по-бърз и значително по-удобен от соларния душ, ограничението е, че трябва да имаш море в близост. След което направо ей така на тротоара с кърпа на кръста си свалих банския и си обух боксерки и се дооблякох на пътя. Денят беше към своя край и беше станало време за вечеря. Реших, че ще посетя отново заведението в Ризе, където закусвах сутринта. Попътно ме спря пътна полиция, зачудих се дали някъде не са ме снимали. Полицаят погледна документите, обади се по радиостанцията и после каза бай, бай, комшу, размина ми се. 🙂 В Турция залагат цивилни коли, които снимат и след около 1 км те спират и получаваш глоба, но тук явно не беше такъв случаят. Научил съм се да ги разпознавам отдалеч и внимавам много, до този момент около 20 000 км навъртени в Турция и нямам нито една глоба. Наближих Ризе и започнах да се оглеждам за ресторанта, не исках да го изпусна. Беше ми попътно, в края на града. Видях го почти в последния момент и веднага кривнах в паркинга. Имаше едно момиче - салонен управител, много симпатично. Когато закусвах, точно идваше на работа и сега беше там. Беше на залез слънце и седнах пак до прозореца. Започнах да се занимавам с телефона и да прехвърлям снимки от камерата и фотоапарата. Междувременно ми донесоха вечерята. Аз продължавах да си човъркам нещо и момичето дойде при мен силно притеснено, обърна се към мен на английски, "Господине, нещо не е наред с храната ли?" Как да не е наред, това е най-вкусната храна, която съм ял някога! В това заведение готвачът е невероятен майстор, но явно не е само той, защото продуктите са много внимателно подбрани.

photo74.jpg

По-добра храна не съм ял никога и отново топлите, току-що изпечени хлебчета. Залезът беше прекрасен

photo75.jpg

След като хапнах, си измих зъбите и се качих на колата, имах пак да изкачвам планината, преди да стигна до Узунгьол и отново нощно. Пътят вече ми беше познат, но е с много завои и се кара бавно на тъмно. За тази вечер бях решил да паркирам кемпера на друго място, за да няма пак земетресение. 🙂 Бях мернал една равна площадка, нещо като горната част на стена покрай реката и мислех да се пробвам там. Вече знаех откъде се минава вечер и се измъкнах лесно покрай езерото. Стигнах до площадката и се оказа, че не съм единствен. Имаше един голям кемпер и няколко коли с палатки там. Казах си: „Това е моето място!“ Паркирах се на удобно място, беше просторно и не си пречехме един на друг. Междувременно бях набелязал и друго място за паркиране като изходна точка за следващия ден, когато щеше да е най-тежкото каране. Не се бавих, трябваше да отпочина и да съм готов за следващия ден.

Към Ден 5