Ден 1, Амасия 14.07.2018 г.

Не спах много, събудих се може би около 8 ч. Навън започваше да превалява, трябваше скорострелно да ида до тоалетна, та си наметнах якето с качулка и излязох от колата. На покрива на седана, в който спяха гастарбайтерите, имаше детско столче. Един случайно преминаващ работник от заведението ги събуди и им каза да си приберат столчето, защото започва да вали. Направих си сутрешния тоалет и щракнах една снимка на изгрева, или поне това, което се опитваше да пробие през облаците, през нощта беше по-красиво.

photo22.jpg

Преоблякох се и влязох да закуся в заведението, бюрек и баклава.

photo23.jpg

Поваля си ме сериозно дъжд, но след няколкостотин километра небето се изчисти.

photo24.jpg

Стигнах до Гереде и слязох от магистралата, поех през планините по широките двулентови пътища. По обяд спрях в едно крайпътно заведения да хапна нещо. Тук вече става истинска храната, не като на магистралата.

photo25.jpg

Минах през Тосия, после Мерзифон и стигнах до Амасия.
На юг от Самсун, във вътрешността на Турското Черноморие, се намира старият град Амасия. Разположен е на „Пътя на коприната”, между Истанбул и Техеран, край скалист връх, в подножието на който се намират крепост от елинистичната епоха и гробници на царете от Понтийската държава. Древна Амасия бил важен търговски и културен център. Тук се е родил знаменитият географ Страбон. Градът е владян от римляни, византийци, араби, арменци, селджуци, монголци. В пределите на Византия градът е бил епископски център. През 1402 г. тук султан Баязид Илдъръм (Светкавицата) бил победен от Тамерлан. Неговият син Мехмет I от този град организирал отпора срещу монголците.
Забележителност на града са мавзолеят на Торумътай, издигнат на денсия бряг на река Йешилърмак (античното име на Ирис), няколко стари джамии като Фетхие (до 1116 г. е била църква), Йоруч паша (от 1430 г.), Султан Баязид (от 1486 г.), кервансараят Ташхан, безистенът Хюсеин ага и мостът Алчак кьопрю.
Амасия наброява 74 000 жители. Прочут е с ароматните си ябълки, прекрасни череши и вкусна бамя.

Бях попрочел туй-онуй за този град и много исках да го посетя. Първата ми спирка беше Музеят на Фархат и Ширин.

photo5.jpg

Фархат работел по къщата на султана. Когато видял Ширин, султанската щерка, се влюбил в нея. Поискал да се ожени за нея, но султанът пратил Фархат да копае канал през "Ябълковата планина"(Elma Dag), за да може по него да се доставя изворна вода до града - така искал да отложи брака. Фархат започнал да копае с голямо желание. Той почти свършил копаенето на канала, когато султанът изпратил хора да донесат лъжлива новина, че Ширин е умряла. Когато Фархат чул новината, хвърлил кирката, тя го ударила по главата и той умрял. Ширин разбрала за смъртта на Фархат и веднага отишла на мястото. Щом видяла мъртвото му тяло, й прилошало и паднала от скалата. Двамата влюбени са заровени на мястото, където открили телата им. Сега там има гробове. Има легенда, според която всяка пролет на техните гробове израстват една червена и една бяла роза, но щом розите се опитат да се срещнат една с друга, израства храст между тях, който им пречи.

photo21.jpg

Коплексът е приятен

photo9.jpg

Има и миниатюри

photo10.jpg

photo11.jpg

Разходих се и по канала, който е Фархат е копал 🙂

photo14.jpg

photo15.jpg

photo17.jpg

photo18.jpg

На върха над скалата на комплекса има и паметник на двамата влюбени

photo4.jpg

photo3.jpg

В самия музей, който се намира под земята, не влязох, тъй като не ми се стори интересен. Купих дървени оръжия за Боби и магнитчета от сергиите. Музеят се намира на около 5 км от града и много се чудих дали да не оставя колата тук и да си сваля колелото, но пътят е доста натоварен и не много широк, та не ми се видя разумна идея. Натоварих се в колата и поех към града. Паркирах в квартал още в началото, в близост до жилищни блокове. Свалих колелото от колата, това беше първото ми каране на колело в Турция евър. 🙂 Над града се извисяваше и една крепост, до която исках да се кача с колелото. Изглеждаше малко стръмничко. Един младеж с велосипед мина покрай мен и се опитах да го попитам мога ли да се кача с колелото. Каза ми, че мога, но не знаех точно откъде. Не е проблем, за това имам OSMAND на телефона. Беше рано следобеда и имах време. Метнах се на колелото и раница на гърба и потеглих из града. Не е за вярване, но има и велоалея. 🙂

photo23.jpg

Ейй там горе е замъкът, но първо исках да видя макета на Амасия и горбниците

photo24.jpg

Река Йешилърмак

photo25.jpg

photo27.jpg

По крайбрежната велоалея, в която си паркираха и караха безразборно коли и мотори, някак си успях да се добера до центъра и до макета на Амасия. Заключих колелото с веригата пред джамията. аллах ще ги накаже, ако ми го откраднат. 🙂

Mакетът е впечатляващ

photo31.jpg

photo32.jpg

Имаше и демо на нощна Амасия, загасят лампите и всичко светва

photo37.jpg

photo39.jpg

Питах кое как работи, замъкът и гробницата бяха докъм 19 ч., та трябваше да побързам, ако исках да видя всичко. Колелото си беше там, където го оставих.

photo40.jpg

Гробниците Кралкая

photo41.jpg

photo43.jpg

Отправих се към един от мостовете над реката

photo44.jpg

Колелото на моста, все още лъскаво и чисто

photo46.jpg

Часовниковата кула в далечината

photo47.jpg

До самите гробници се качваш по тесни стълби и нямаше как да стане с колелото. Застанах на малко каменно площадче пред входа и започнах да се озъртам къде мога да заключа колелото. Беше пълно със сергии за джунджурии. По едно време чувам някой да вика "Мистър, мистър..." Обръщам се и гледам един младеж от сергиите. На английски ме попита дали търся къде да оставя колелото, отвърнах: "Да". Момчето каза, че мога да го оставя той да го пази, не се чудих прекалено дълго, тъй като нямах особено голям избор и се съгласих. Паркирах го навътре между сергиите, предположих, че ще ми иска пари в последствие. Тръгнах по стълбите към Понтийските гробници.

Банята

photo48.jpg

Гледката отвисоко е уникална

photo49.jpg

photo57.jpg

photo60.jpg

Изкачването става по такива улеи

photo61.jpg

Разходих се набързо, насладих се на гледката и слязох долу, за да мога да хвана и замъка, до който щях да се поизпотя, за да стигна с колелото 🙂
Момчето не ми поиска пари - каза, че и той кара планинско колело и се изкефи, че видя байкър от Булгаристан. 🙂 Аз за сметка на това поисках да се снимаме с него.

photo65.jpg

Погледнах картата и горе-долу се ориентирах накъде да хвана за крепостта, отново покрай реката и трябваше да я пресека по друг мост

photo66.jpg

Уж има камери, които следят да не се кара във велоалеята, но уви - това не се спазва

photo67.jpg

photo68.jpg

Започна изкачването към крепостта

photo69.jpg

На едно място стана много стръмно и се наложи да побутам

photo70.jpg

Добрах се най-накрая потен и без въздух до замъка Харшена
Заключих колелото за една стойка

photo71.jpg

Гледката от върха е още по впечатляваща. Замъкът е голям и ме предупредиха, че скоро затварят, да не се моткам.

photo72.jpg

photo74.jpg

Тунелът Джилянболу

photo76.jpg

Този тунел е най-важният от трите тунела, намиращи се в замъка. Висок е 208 м, започва от нивото на река Йешилърмак и има 150 стъпала. Базирайки се на останките, намерени в него, тунелът датира от 2300 г. Джилянболу е построен като таен проход. По време на война е помагал на хора, живеещи извън замъка, лесно да стигат до него и да се крият на сигурно място. Също е използван и като воден канал.

Мрачно беше, но нямаше изгледи да вали

photo77.jpg

Продължих из замъка

photo81.jpg

photo79.jpg

На ръба на пропастта

photo87.jpg

На отсрещния хълм си харесах едно място, от което да направя хубави нощни снимки, трябваше да се спусна обратно в града и пак да се изкача отсреща

photo90.jpg

photo89.jpg

А сега накъде ?

photo96.jpg

Турско каменно послание

photo98.jpg

Единственото турско послание, което е запазено и до днес в замъка, е изписано на каменен блок в три реда. Фразата може да бъде прочетена така: "Sahibul Hayrat Mustafa Bey". Пред скалата с посланието има малък каменен леген за вода, където птиците и други животни да могат да пият вода.

photo99.jpg

Качих се и на върха на крепостта, където е и турското знаме.

photo100.jpg

photo102.jpg

Оттам вече гледката е внушаваща

photo101.jpg

photo103.jpg

Реката; някъде там, където свършват блоковете вляво на снимката, съм оставил колата

photo107.jpg

Стадиона

photo106.jpg

С това приключих обиколката и се отправих към изхода. Колелото си беше там, където го оставих. Реших да се спусна по друг път и да обиколя града от другата му страна. Малко под крепостта видях кафе на ръба на една скала и паркинг до него, стори ми се подходящо за преспиване. Спуснах се по широк и леко разбит път и подходих към града от посоката, през която бях влязъл в него. Не бях забелязал, но имаше водопад вдясно.

photo109.jpg

photo110.jpg

Срещу водопада беше часовниковата кула

photo111.jpg

photo112.jpg

Спуснах се пак покрай река Йешилърмак

photo113.jpg

photo114.jpg

Култов надпис с името на града, децата се катереха по буквите и едвам успях да си наместя колелото за снимка

photo115.jpg

Продължих разходката по крайбрежната алея

photo116.jpg

photo117.jpg

photo118.jpg

photo119.jpg

Имаше още доста време до смрачаване. Чакаше ме нощно изкачване на бая стръмен баир, много се зачудих дали да ям преди това, но щеше да стане прекалено късно и реших да седна да хапна тъкмо да стане тъмно. Харесах си едно заведение в края на града, където можех да си оставя колелото на видно място подръка. Поръчах си едно нещо, те както обикновено ми донесоха 100 неща и като се знам какъв съм лакомник, ще изям всичко и после ще е зор по баира.

photo120.jpg

Храната в това заведение беше много, много добра и просто нямаше как да не изям всичко, та и десерт си поръчах, за да се довърша. 😆

photo121.jpg

Чайчето е задължително. 🙂

Хубаво хапнах, сега да видим как ще стане с изкачването. Баирът е няколко километра, но е над 10 % наклон. Метнах се на колелото и поех нагоре. Сложих най-леката предавка и полека поех нагоре. По едно време звънна брат ми, та трябваше да спра баш на най-стръмното, за да говорим. Дойде ми добре да си поема малко въздух, на пълен корем да се катериш по такъв баир хич не е готино. На върха се зачудих къде точно да се позиционирам със статива за нощни снимки. Заведенията бяха препълнени и все така разположени масите, че да имат перфектна гледка. Настаних се в едно закрито заведение с отворени прозорци, от което имаше доста добра гледка, поръчах един чай и се залових да разпъвам статива. Малко странно ме гледаха хората от заведението. Много обичам нощните снимки, а предполагам, че и на вас, читателите са интересни.
Ето и цялата прелест на Амасия, погледната от високо през нощта

photo122.jpg

photo125.jpg

photo130.jpg

Чайчето

photo123.jpg

Гробниците

photo128.jpg

Замъка отсреща

photo124.jpg

Реката

photo129.jpg

photo131.jpg

Насладих се на тези уникални нощни гледки и се отправих надолу към града. Спускането стана значително по-бързо 🙂

Тръгнах покрай реката. Градчето определено има много романтичен дух и ако сте влюбена двойка, това е вашето място. За съжаление аз бях сам с единствената си любов към този момент, колелото. 🙂

photo134.jpg

photo135.jpg

photo137.jpg

photo138.jpg

photo139.jpg

photo140.jpg

photo141.jpg

photo142.jpg

Тръгнах лека-полека обратно към колата, попътно засякох един полицейски мотор

photo144.jpg

Надписът вече светеше

photo146.jpg

Попаднах и на много готини стойки за колела

photo147.jpg

Мостовете светеха много красиво

photo149.jpg

photo150.jpg

Това беше в Амасия, врътнах 23 км с доста денивелация набързо

photo.jpg

Беше време да се ориентирам къде да позиционирам кемпера за нощувка. 🙂 Натоварих колелото, надуваемият креват си се вози постоянно надут и не е проблем. Запалих колата и се запътих към паркинга на кафенето при крепостта. С колата се стига много бързо, не е като да се потиш с колелото. Паркингът беше почти празен и се настаних в единия му край. Тъй като кемперът ми е импровизиран и няма допълнителни подпори като нормалните, за да не се търкалям нанякъде цяла нощ, трябва да позиционирам колата така, че да е на равно. Паркингът имаше малък наклон, но успях да я наместя подходящо. Перфектно място за спане горе на крепостта, лека нощ. 🙂

Към Ден 2