Ден 9, 30.04.2017 г.

Разстояние за деня 60 км.

Този ден нямаше да пътуваме много дълго. Бяхме решили да разгледаме Троя, да се помотаме около Чанаккале и да преминем с ферибота през Дарданелите от другата страна на Галиполския полуостров. Станахме по навреме и седнахме да закусваме. Извадихме и втората купа със сочни ягоди :).

Къмпингът се разбуждаше:

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo14.jpg

Боби се преобличаше в колата:

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo16.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo17.jpg

Закуската: гьозлеме, айрян и ягоди

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo18.jpg

Хапнахме и се отправихме към Троя пеша.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo19.jpg

Платихме не много висока входна такса и започнахме обиколката

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo20.jpg

Троя е древногръцки град, сцена на Троянската война, описана в „Илиада“ – едната от двете древногръцки поеми, приписвани на Омир. Намира се върху полуостров, наричан в древността Троада, който е най-западната част на Мала Азия, на крайбрежието на Егейско море край пролива Дарданели.
През 1870 германският археолог Хайнрих Шлиман започва разкопки в района. По-късни разкопки показват, че в различните пластове има няколко града, строени един върху друг. Един от най-ранните градове (Троя VII) често се идентифицира с Омировата Троя.
Разкритите останки са важно свидетелство за първия контакт между цивилизациите на Анатолия и на средиземноморския свят. През 1998 г. Археологическият обект Троя е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.
Отделните културни пластове в Троя са номерирани от Троя I до Троя IX, с няколко подразделения:
Троя I 3000 – 2600
Троя II 2600 – 2250
Троя III 2250 – 2100
Троя IV 2100 – 1950
Троя V: 20 – 18 век пр.н.е.
Троя VI: 17 – 15 век. пр.н.е.
Троя VIh: късната бронзова епоха, 14-ти век пр.н.е.
Троя VIIa: ок. 1300 – 1190 пр.н.е, най-вероятният кандидат“ за Омировата Троя.
Троя VIIb1: 12-ти век пр.н.е.
Троя VIIb2: 11-ти век пр.н.е.
Троя VIIb3: допреди около 950 пр.н.е.
Троя VIII: около 700 пр.н.е
Троя IX: Елинистичната епоха, 1-ви век пр.н.е.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo21.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo22.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo26.jpg

Стена на над 2000 години

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo30.jpg

И още от Троя

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo31.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo33.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo35.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo41.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo46.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo47.jpg

Амфитеатъра

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo48.jpg

Боби пред Торянския кон :)

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo51.jpg

Хектор през деня се подвизава в Троя, вечер се прибира в къмпинга. Умно куче :)

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo52.jpg

Качихме се в Троянския кон

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo53.jpg

Изгледът отгоре:

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo54.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo55.jpg

И в цял ръст отблизо

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo56.jpg

Боби на прозореца

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo57.jpg

Римска колесница

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/photo59.jpg

Всички снимки от Троя тук: http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/

Общо взето камъни, не ми е от най-любимите неща за разглеждане. На отиване към Троя имаше доста големи сергии със сувенири и се заприказвахме с една баба, пита ни откъде сме, за къде сме :). На връщане се отбихме пак на сергиите да вземем по нещо и бабата ни позна. Викна ни на нейната сергия и подари на Боби едно малко Троянско конче, после се появи мъжът й, който говореше перфектно български език. Заприказвахме се и каза, че се е изнесъл от България преди около 40 години, а си беше дядо, но си говореше идеално нашия език. После и той му подари още едно конче :). Купихме си, разбира се, от тях магнитчета и дребни други сувенири и се запътихме към селото до къмпинга. Бях решил да ида пак на Бербер, както последно, когато ходих с мотора в Истанбул :). Това си е табиет техен и ме кефи да усетя бръснача :). Селото е съвсем малко, с няколко къщи, но на центъра си има заведение, на което се събират хората и разбира се - бербер :). Обадих се, че чакам и той ми каза, че има двама преди мен и след това съм аз. Седнахме на по чайче. Боби не беше виждал как се бръсне с бръснач и исках да му покажа :). Селото се казваше Tevfikiye.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/tevfikiye.jpg

Дойде и моят ред и бръсначът заигра :)

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/tevfikiye2.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/tevfikiye5.jpg

Айде, почти съм готов и накрая масаж на лицето:)

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/tevfikiye7.jpg

Подобно клипче как става имам в пътеписа от Истанбул 2015 година. Ако някого му е интересно, може да влезе да го види :). Като цяло този бербер не беше толкова добър като истанбулския – после, като се загледах, видчх, че доста косми бяха останали. С електрическата самобръсначка се справям доста по-добре и по-гладко. :)
Имаше някакъв празник в селото и силна музика пред джамията. Спуснахме се по една улица, която ни изкара на главния път на около 500 м от къмпинга.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/Troya/tevfikiye8.jpg

Тръгнахме по банкета и тук отново се случи нещо, което мен не ме изненада, но Вили и Боби си бяха доста изненадани. Мина покрай нас една кола и спря малко по-напред по пътя, даде назад и се приближи до нас. Аз вече знаех какво ще се случи, тъй като имам опит с турците. Отвори се вратата и се показа една жена, помаха ни и каза да се качваме - ще ни закарат до Троя. Аз се усмихнах и казах на английски, че сме до къмпинга и благодарим много. Тя се усмихна, помаха ни за довиждане и потеглиха. Боби и Вили успяха да усетят сърдечността на турците. Никога няма да оставят никой в безизходица, видяха ни с малко дете по пътя и веднага реагираха, без някой да се моли или да ги подканва. Винаги съм се изумявал колко са услужливи и приветливи тези хора.
Прибрахме се в къмпинга и започнахме да събираме багажа. Отново не беше плътно опакован, а по-скоро събран в багажника. Натоварихме се и се отправихме към Чанаккале, който беше само на няколко километра от къмпинга. Казаха ни, че някъде около пристанището се намира оригиналният Троянски кон от филма. Имахме време, а аз имах нужда от летни дрехи за предстоящия сезон. Хич ме няма по избора на дрехи, затова обикновено жени ми ги избират, а Вили е точния човек за това :). Навлизайки в Чанаккале, забелязахме един Турски МОЛ с надпис на Lc Waikiki Вили каза, че са добри и, че това, което е в България, няма нищо общо с това, което е в Турция като качество. Освен това цените са наполовина в Турция. Аз не разбирам, за това се доверявам :). Намерих подход към подземния паркинг и тук – изненада! Преди да влезе кола в подземния паркинг, полицай и полицайка правят обстойна проверка за бомби. Полицайката гледа с огледало отдолу колата, полицаят отваря багажника и разбутва багажа, в нашия случай просто се уплаши, като отвори багажника, хахаха. Влязохме в паркинга.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/canakkale.jpg

Разходихме се из магазина, Вили ми избра няколко тениски от много хубав памук за никакви пари и къси гащи, отново супер изработка за по 15 лв, каза, че в БГ същите стрували 30 лв. На Боби му купихме едни маратонки за 20 лв които се оказа не лош избор. В средата на МОЛ-а имаше езерце.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/canakkale2.jpg

Огледахме се за заведение за хранене, тъй като бяхме поогладнели, но нямаше. Не е като нашите молове, този даже в средата е открит, което е много готино. Излязохме и потеглихме с колата. В един квартал паркирахме между блоковете и се огледахме за бързо хранене. Имаше едно заведение. Влязохме за 3 лв взимаш 4 неща, супа две втори и и десерт :). Вили не разбрала, то и аз не разбрах просто взех 4 неща за мен и Боби. След нас Вили си взима 3 неща, онази не и ги дава и ломоти нещо на турски. След като не се разбраха, помоли един човек от съседната маса да обясни на английски, че трябва да си вземе още едно нещо, за да станат 4 неща за 3 лв :). Яденето си беше домашно готвено и много вкусно за никакви пари. Забелязах, че Боби нещо оклюмал и не яде, вече се научих да познавам отдалеч, като не е добре. Скочих до колата и извадих термометъра – да, 39,8. Разбира се, бях подготвен и му дадох Нурофен веднага. Вили се притесни и предложи да палим към България, за в случай, че се влоши. Аз обаче си познавам добре детето и бях сравнително спокоен - знам, че бързо сваля температурата от Нурофена и казах, че ще продължим по плана. Бях обещал, на Вили, че освен да спи за пръв път на палатка, ще спи на диво за пръв път и то в Турция :). Учудващо спокойна беше, хахаха. Влязохме в един супермаркет да заредим с провизии за вечеря. Потеглихме към пристанището според GPS-a. Малко преди входа за ферибота стана страхотно задръстване, нито коня видяхме, нито мърдахме. Едвам-едвам стигнахме до входа на пристанището, попитах за ферибота, който ни трябваше, защото са няколко в тази посока и ходят до различни места на отсрещния бряг. Билети директно се купуват от будката на входа, без да слизаш от колата и ни показаха къде да се наредим.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/canakkale5.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/canakkale6.jpg

Фериботите са начесто и не се чака много. Дойде и нашият и се качихме.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/canakkalekilitbahir.jpg

Довиждане, Чанаккале

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/canakkalekilitbahir2.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/canakkalekilitbahir3.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/canakkalekilitbahir4.jpg

Добре дошъл, Килитбахър

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/kilitbahir.jpg

Килитбахър на Турски означава "Ключът на морето". Докато пътувахме с ферибота премерих температурата на Боби, беше започнал да сваля, което е добре. Срещу нас крепостта, построена от Мехмед II Фатих в 1452 г.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/ii1452.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/ii14522.jpg

Вече бяхме на Галиполския полуостров. Бях си харесал едно местенце в края на един голям залив. Отправихме се натам. Полуостровът е много приятен и сравнително див. Осеян е с гробища, добре оформени и поддържани.
Галиполската операция или още Дарданелска операция, битка при Галиполи или битка при Чанаккале (на английски: Gallipoli Campaign, Turkish: Canakkale Savasi) е изключително важно сражение през Първата световна война между силите на Антантата и Османската империя, протекло на полуостров Галиполи (Gelibolu в съвременна Турция) в Османската империя между 25 април 1915 и 9 януари 1916 г. Полуостровът образува северния бряг на пролива Дарданели, морски път към Руската империя, една от участничките в Антантата по време на войната. Великобритания и Франция започват атака по море с намерението да завладеят пролива, последвана от десант на полуострова, с крайна цел завладяване на османската столица Константинопол (днес Истанбул). Атаката по море е отблъсната и след осеммесечни боеве с много жертви и от двете страни операцията е прекратена и десантните войски са евакуирани в Египет.
Тази победа на турската армия е една от най-големите по време на войната и в Турция се разглежда като преломен момент в националната история: последен подвиг в защита на отечеството при разпадането на Османската империя. Той дава начало на Турската война за независимост и обявяването на република осем години по-късно под водачеството на Мустафа Кемал Ататюрк, който се проявява като командир в боевете на Галиполи. Често кампанията се асоциира с формирането на национално самосъзнание в Австралия и Нова Зеландия, чиито войски вземат участие в десанта и датата 25 април, известна там като „Anzac Day“, е най-значителното честване и отдаване на почит на военните жертви и ветераните от двете страни, надминаващо по значение Деня на примирието.
Реално исках да спим на диво на палатка между умрели хора, духовете им сигурно витаят още наоколо :), отново не срещнах притеснение от страна на Вили :).
Пътят стана черен и доста километри се тътрихме по него, докато стигнахме един нос във върха на залива. Макар и черен, е гладък с чакъл на места, и си се кара спокойно. На носа обаче само нас ни нямаше.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo53.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo54.jpg

Вече бяха заели едно място за палатки

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo56.jpg

Духаше страхотен вятър, тръгнахме обратно по пътя покрай залива, за да си търсим местенце. Всички места бяха заети с палатки, явно не бяхме единствените желаещи да спят на диво сред гробищата :). Пробвахме тук-там да слезем до морето и накрая открих едно пътче с огромни стърчащи камъни. Реших обаче, че мога внимателно да изманеврирам колата между тях, така че да не я счупя и да я сваля до морето.
Плажът, на който се разпънахме, беше доста голям, с кристален пясък и много интересно издълбани скали. Чувствахме се като на луната.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo57.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo58.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo59.jpg

Колата малко стоеше на чомпек с гумите, но пък купето беше общо взето равно. Реших така да я оставя, за да е удобно вътре поне. Вятърът беше доста силен, Боби беше свалил температурата вече.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo61.jpg

Страхотно диво и пусто :).

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo63.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo65.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo66.jpg

Изкарахме одеялото за пикник и разположихме масата върху него, подпряхме го порядъчно с камъни, за да не стане летящото килимче :). Разположихме хапването, което бяхме купили от магазина. Така се бяхме позиционирали, че палатката да пази поне малко завет.

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo68.jpg

Ето и още снимки от скалите с малки кратерчета по тях :)

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo69.jpg

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo70.jpg

Колата ни гледаше отгоре :)

http://www.tonyco.net/pictures/Turkey_Trip_2017/On_the_road/photo71.jpg

Това е моят начин на пътуване, спане на диво и пусто място. Много е разтоварващо и уникално преживяване. Хотелите не са по моята част. Нямаше изгледи вятърът да спре през нощта, но поне нямаше да вали. Боби и Вили се опаковаха с шапките и влязохме да се приготвяме да спим. Вътре не духаше, но палатката се клатеше постоянно, сякаш духовете на войниците, намерили гибелта си тук, се въртяха около нея :). Проверих Боби преди лягане, държеше около 37,7 градуса и му дадох един Нурофен пак за всеки случай преди лягане. Не се очертаваше да е спокойна нощта, но поне приключенска.

Към Ден 10